Water als leidend principe

 

Water is één van de belangrijkste pijlers in Zundert als het gaat om toekomstige plannen op het gebied van ruimtelijke ordening. In deze factsheet delen we een aantal concrete voorbeelden en resultaten hoe water als leidend principe er in de praktijk uitziet. 

 

LEES VERDER 


In alle seizoenen voldoende en schoon water

 

Water is belangrijk in Zundert. Om het water van Vlaanderen af te voeren én omdat water één van de belangrijkste productiefactoren van de boomkwekerij en de zachtfruitsector is in het gebied. Daarnaast heeft water een ecologische functie voor de versterking van natuurwaarden en heeft het een aantrekkingskracht op mensen die gaan ontspannen of sporten in het buitengebied. Door klimaatverandering en landgebruik is er een nadrukkelijke koerswijziging nodig om in Zundert in alle seizoenen voldoende en schoon water beschikbaar te hebben.

 

Partijen zien in dat samenwerking nodig is

De pilot heeft partijen bij elkaar gebracht en meer wederzijds begrip gecreëerd. Overheden, ondernemers en organisaties zien in dat samenwerken noodzakelijk is voor herstel en bewaking van goed en voldoende water. Water als ordenend principe is in de Omgevingsvisie van Zundert opgenomen en veel verschillende partijen hebben het grondwaterconvenant 2021-2027 ondertekend.

Factsheet Gebiedsgericht samenwerken_339

De perspectievenkaart

Om initiatiefnemers binnen het stroomgebied van de Aa of Weerijs aan de voorkant meer inzicht te geven in de (on)mogelijkheden in het gebied, is een perspectievenkaart ontwikkeld. Deze kaart geeft aan waar ontwikkelingsmogelijkheden zijn en wat daarbij belangrijk is vanuit het perspectief van het water en met het oog op een klimaat robuust beekdal. Op de kaart is te zien of een activiteit of het grondgebruik zich moet richten op infiltreren (vasthouden), zoveel mogelijk bufferen of juist zoveel mogelijk gericht op het afvoeren van water. Treeport, Fruitport, ZLTO, de dorpsraad en de drie overheden hebben samengewerkt aan de perspectievenkaart en hierdoor is het een onderlegger geworden die draagvlak heeft en door deze partijen gebruikt wordt.

Resultaatkaart water als leidend principe_393



Water in Balans 

 

In Zundert zijn er flinke uitdagingen wanneer het gaat om water. De ambitie in de toekomst is dat er minimaal net zoveel water in het gebied moet blijven dan dat er uit gaat. Deze ambitie kan alleen gerealiseerd worden als partijen met elkaar samenwerken. Het waterschap en de agrarische sector werkten al langer samen op het gebied van waterkwaliteit en -kwantiteit. Nu zijn daar de dorpsraad en de gemeente bijgekomen. De aanpak Water in Balans bundelt veel projecten en initiatieven rondom water, waardoor de impact vergroot.

 

Werken vanuit het principe "net zoveel erin als eruit'

Deze projecten leveren een bijdrage aan het principe ‘net zoveel erin als eruit’. Ze gaan onder andere over het meten van het actuele grondgebruik (zicht op water), het opstellen welke activiteit in de toekomst het beste waar kan plaatsvinden (LINK de perspectievenkaart is een belangrijk hulpmiddel hiervoor) en het onderzoeken van stromen die nu uit het gebied verdwijnen in het gebied houden. De gemeente heeft een rol bij het infiltreren van hemelwater in de bodem en de dorpsraad is een belangrijke partner om ook burgers te activeren hier een rol in te pakken.

 

Samenwerken voor goed en voldoende water

Alle partijen die belang hebben bij goed en voldoende water in het gebied werken nu met elkaar samen. Hierdoor beschikken agrarische partijen over water (ook in droge perioden) en leveren bewoners ook een bijdrage. Overheden hoeven veel minder regels op te stellen, omdat het systeem met elkaar bedacht is en veel robuuster is geworden. Hiervoor in ruil komt er een mooier gebied terug, waar ook ruimte is voor water en recreatie. 



Meer weten?

Kijk hier de video waarin de bestuurder van het waterschap Brabantse Delta aan het woord is over de meerwaarde van de pilot "Vitaal Buitengebied".


Resultaatkaart water als leidend principe

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...