Je bent begonnen met een nieuwe aanpak, initiatieven ontstaan, coalities gesmeed en gebiedsvisies ontwikkeld. In de startfase komt er veel los en is er veel energie. De uitdaging is om vanuit deze energie ook over te gaan tot uitvoering en realisatie. Om door te zetten ook als het moeilijk is en schuurt en om nieuwe initiatieven een plek te geven nadat de visie staat. In de factsheet geven we je vijf tips om rekening mee te houden in het proces van doorgaan.
LEES VERDER
Om de energie in het proces te behouden is het belangrijk de nadruk te leggen op de mensen die constructief bezig zijn met het gebied, omdat dit een stimulerende werking heeft op anderen. Probeer negatieve geluiden niet te negeren, maar om te buigen naar mogelijkheden door te vragen “hoe kan het wél?”.
De basis van een succesvolle gebiedsgerichte aanpak zijn de mensen die op vrijwillige basis een actieve rol pakken in het gebied vanuit hun drive om het gebied mooier te maken. Vanuit de overheid is het belangrijk deze betrokkenheid en inzet te waarderen en faciliteren. Dit kan onder andere door:
Tot slot is het belangrijk om niet méér te verwachten van een vrijwilliger dan wat je passenderwijs mag verwachten van iemand uit de gemeenschap die zich vrijwillig inzet.
Wanneer realisatie van initiatieven vastloopt of conflicterende belangen de overhand krijgen, kan het proces vastlopen. Je kan creativiteit of andere werkvormen, zoals intervisie, inzetten om weer nader tot elkaar te komen. Zoek vormen op die helpen om op een andere manier met elkaar in gesprek te komen. Ook kan het helpen om terug te pakken op het gezamenlijke belang (waar deden we het ook alweer voor?) zodat betrokkenen elkaar op dat niveau weer vinden.
Wanneer je in een proces stapt waarbij je van oud naar nieuw beweegt, moet er voldoende houvast zijn in aanpak en proces. Niet alleen in de vorm van verwachtingsmanagement (wat is het speelveld waar iedereen zich in beweegt, wie heeft waar wel of geen invloed op), maar ook door steeds zicht te geven op de eerstvolgende stap of tijdspad. Hier ligt een belangrijke taak voor de trekkers van een gebiedsteam. Energie gaat verloren wanneer betrokkenen teveel in het diepe worden gegooid.
Wat je in de pilot doet en opbouwt moet een blijvend effect hebben en moet je inbedden in reguliere processen. Tijdens de pilot denk je al na hoe je processen inregelt en verantwoordelijkheden belegt na afloop van de pilot. In onderstaand kader vind je meer informatie over de pilotparadox en hoe in de pilot 'Vitaal Buitengebied" is geprobeerd om door te gaan na het vervallen van de pilotstatus.
Een pilot kan succesvol zijn, terwijl de uiteindelijke structurele doorwerking in de praktijk (nog) gering is. Dit noemen we de pilot paradox. Deze paradox ontstaat doordat er voor het succes van de pilot (intern succes) andere condities belangrijk zijn dan voor het borgen, inbedden en opschalen van de resultaten of nieuwe werkwijze die ontwikkeld zijn binnen de pilot (extern succes).
In de pilot "Vitaal Buitengebied" is op de volgende manieren gewerkt aan het voorkomen van de pilot paradox:
Meer weten?
Klik hier voor de resultaatkaart het Convenant Zundert Floreert of klik hier voor de resultaatkaart Werkwijze Zundert Floreert.