Doorpakken op
de energie in de startfase

Je bent begonnen met een nieuwe aanpak, initiatieven ontstaan, coalities gesmeed en gebiedsvisies ontwikkeld. In de startfase komt er veel los en is er veel energie. De uitdaging is om vanuit deze energie ook over te gaan tot uitvoering en realisatie. Om door te zetten ook als het moeilijk is en schuurt en om nieuwe initiatieven een plek te geven nadat de visie staat. In de factsheet geven we je vijf tips om rekening mee te houden in het proces van doorgaan.

LEES VERDER 


Zes tips voor het
behouden van energie,
beweging en kapitaal

Tip. 1
Zet in op een positieve insteek

Om de energie in het proces te behouden is het belangrijk de nadruk te leggen op de mensen die constructief bezig zijn met het gebied, omdat dit een stimulerende werking heeft op anderen. Probeer negatieve geluiden niet te negeren, maar om te buigen naar mogelijkheden door te vragen “hoe kan het wél?”.

" xxxx "


Tip 3.
Laat als overheid waardering zien

De basis van een succesvolle gebiedsgerichte aanpak zijn de mensen die op vrijwillige basis een actieve rol pakken in het gebied vanuit hun drive om het gebied mooier te maken. Vanuit de overheid is het belangrijk deze betrokkenheid en inzet te waarderen en faciliteren. Dit kan onder andere door:

  • Administratieve taken uit handen te nemen.
  • Onkostenvergoedingen te geven.
  • Een vast contactpersoon vanuit de overheid beschikbaar te stellen.
  • Waardering uit te spreken.
  • Gezellige momenten in te bouwen.

Tot slot is het belangrijk om niet méér te verwachten van een vrijwilliger dan wat je passenderwijs mag verwachten van iemand uit de gemeenschap die zich vrijwillig inzet.


Tip 5. 
Continuïteit vanuit
de overheid is belangrijk

De vrijwillige inzet van mensen uit de gemeenschap moet ‘gematcht’ worden met de continuïteit van vaste aanspreekpunten vanuit de overheid die gereserveerde tijd hebben voor het gebied en ook zichtbaar aanwezig zijn in het gebied.


Tip 2.
Gebruik creativiteit als het proces vastloopt

Wanneer realisatie van initiatieven vastloopt of conflicterende belangen de overhand krijgen, kan het proces vastlopen. Je kan creativiteit of andere werkvormen, zoals intervisie, inzetten om weer nader tot elkaar te komen. Zoek vormen op die helpen om op een andere manier met elkaar in gesprek te komen. Ook kan het helpen om terug te pakken op het gezamenlijke belang (waar deden we het ook alweer voor?) zodat betrokkenen elkaar op dat niveau weer vinden.

 

Gegroeid wantrouwen richting overheid los je niet in één keer op.

Tip 4. 
Zorg voor houvast in de aanpak

Wanneer je in een proces stapt waarbij je van oud naar nieuw beweegt, moet er voldoende houvast zijn in aanpak en proces. Niet alleen in de vorm van verwachtingsmanagement (wat is het speelveld waar iedereen zich in beweegt, wie heeft waar wel of geen invloed op), maar ook door steeds zicht te geven op de eerstvolgende stap of tijdspad. Hier ligt een belangrijke taak voor de trekkers van een gebiedsteam. Energie gaat verloren wanneer betrokkenen teveel in het diepe worden gegooid.  


Tip 6.
Voorkom de pilotparadox

Wat je in de pilot doet en opbouwt moet een blijvend effect hebben en moet je inbedden in reguliere processen. Tijdens de pilot denk je al na hoe je processen inregelt en verantwoordelijkheden belegt na afloop van de pilot. In onderstaand kader vind je meer informatie over de pilotparadox en hoe in de pilot 'Vitaal Buitengebied" is geprobeerd om door te gaan na het vervallen van de pilotstatus.



Verdieping:

De pilotparadox voorkomen in de pilot "Vitaal Buitengebied" 

Een pilot kan succesvol zijn, terwijl de uiteindelijke structurele doorwerking in de praktijk (nog) gering is. Dit noemen we de pilot paradox. Deze paradox ontstaat doordat er voor het succes van de pilot (intern succes) andere condities belangrijk zijn dan voor het borgen, inbedden en opschalen van de resultaten of nieuwe werkwijze die ontwikkeld zijn binnen de pilot (extern succes).


Factsheet Doorpakken op de energie _422

 

 

In Zundert is tijdens de pilot al gewerkt aan condities voor succes na de pilot

In de pilot "Vitaal Buitengebied" is op de volgende manieren gewerkt aan het voorkomen van de pilot paradox:

  • De organisatiestructuur van de pilot is een aantal maanden voor het einde van de pilot losgelaten. Er is voor een overgangsvorm gekozen om voldoende tijd te hebben om te schakelen naar een structuur die ook na de pilot werkbaar is. Belangrijk was dat in deze periode ook mensen aanhaakten die niet direct bij de pilot betrokken waren. Op deze manier werd een grotere groep mensen verantwoordelijk voor het vasthouden van de nieuwe aanpak na de pilotstatus. Door de resultaten actief te delen, een bredere groep uit te nodigen om te komen kijken en echt samen aan de slag te gaan tijdens gezamenlijke werkdagen. Concluderend, door ze te laten ervaren dat de opbrengsten van de pilot van belang zijn voor hun dagelijkse werk!

  • De laatste maanden was het organiseren van blijvende personele capaciteit na de pilot bij iedere overheid, een cruciale opgave. Dit was de proof of de pudding; is er echt commitment om door te gaan?

  • Ambities en concrete afspraken over hoe de samenwerking vorm krijgt zijn vastgelegd in een convenant dat ondertekend is door alle samenwerkende partijen.

  • Het werkproces Zundert Floreert, waarmee de geleerde en geoefende aanpak uit de pilot is ingebed in reguliere processen, is samen met een brede kring ontwikkeld en besproken.

Factsheet Doorpakken op de energie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...