De dorpsraden en de overheden hebben het initiatief genomen de pilot te starten. Later zijn de bedrijfsverenigingen en terreinbeherende organisaties (TBO’s) aangesloten. Vervolgens hebben de dorpsraden en bedrijfsverenigingen regisseurs aangewezen voor de verschillende deelgebieden en thema’s en is er vrij spontaan een structuur ontstaan. In deze factsheet vind je de structuur van samenwerken binnen de pilot.
Een gebiedsteam per deelgebied, met daarin:
Verder op deze pagina gaan we dieper in op de samenstelling van het gebiedsteam.
Het kernteam is een afvaardiging van waterschap, gemeente, provincie, dorpsraden en de procesmanager van de hele pilot. Dit kernteam coördineert de activiteiten tussen de regisseurs en adviseurs en zorgt ervoor dat de processen binnen de overheden goed op elkaar worden afgestemd. Zij faciliteert en maakt mogelijk en bereid tevens het bestuurlijk overleg voor.
De regiegroep bestaat uit de gebiedsregisseurs, de gebiedsadviseurs en het kernteam. Doel van de regiegroep is periodiek afstemmen over de ontwikkelingen binnen de gebieden en thema’s, van elkaar leren en gezamenlijk bouwstenen ontwikkelen.
De bestuurders van de overheden hebben periodiek een bestuurlijk overleg.
Per inhoudelijk thema (vertrouwenspersonen, TOV en nieuwe woonvormen) is er een team met een brede vertegenwoording vanuit betrokken partijen
Voor het delen van specialistische kennis en het vertalen van beleid naar de gebieden (gezamenlijk, vanuit de drie overheden) is een team experts aangehaakt bij de pilot. Zo is bijvoorbeeld voor het thema water en klimaat één richtinggevend document gemaakt in samenwerking met de gebiedsteams en (mede) op basis van de ervaringen en het werk in de gebieden. Het resultaat vind je in de resultaatkaart 'water in balans'.
In de pilot is gewerkt met zeven deelgebieden (klik hier om door te gaan naar de kaart van de zeven gebieden). Onderstaande afbeelding laat de samenstelling van het gebiedsteam zien.
De gebiedsregisseur
Elk gebied heeft een (vrijwillige) regisseur vanuit de gemeenschap, de gebiedsregisseur. De gebiedsregisseur heeft samen met zijn/haar team de regie op de gebiedsprocessen. Ook schakelt de regisseur tussen de wensen en belangen van de bredere gemeenschap en de overheden.
over de gebiedsregisseur
De gebiedsadviseur
Vanuit de drie overheden is er per gebied één adviseur aangewezen om het werk optimaal te faciliteren: de gebiedsadviseur. Deze adviseur is tevens de schakel naar alle drie de betrokken overheden en in die zin de belichaming van ‘het werken als één overheid’. Daarnaast is de gebiedsadviseur het persoonlijke en eerste aanspreekpunt vanuit de overheden voor de gemeenschap.
Klik hier voor de factsheet
over de gebiedsadviseur
Eén van de doelen uit de pilot was leren over nieuwe manieren van samenwerken door middel van een lerende aanpak. Het leren heeft plaatsgevonden op verschillende niveaus:
Gedurende de pilot werkten betrokken partners met:
Ook deze publicatie is onderdeel van de lerende aanpak, doordat we de geleerde lessen vastleggen. Betrokken partijen binnen de pilot en/of gemeenten en samenwerkende overheden die ook gebiedsgericht aan de slag willen met hun wijken of buitengebied kunnen deze publicatie steeds opnieuw erbij pakken.