In een gebied heb je te maken met diverse stakeholders (waaronder al dan niet georganiseerde inwoners en ondernemers, diverse betrokken overheden, natuur- en terrein beherende organisaties). De verschillende partijen hebben niet alleen een andere achtergrond, rol, vaardigheden en kennis, maar zeker ook uiteenlopende belangen. Dit kan soms schuren wanneer je intensief met elkaar gaat samenwerken. In deze factsheet lees je hoe je hiermee om kunt gaan.
LEES VERDER
Schurende belangen en conflictsituaties zijn bij gebiedsontwikkelingen onvermijdelijk. Dit moet je niet weg-organiseren of wegpoetsen, want het komt altijd weer boven. Het benoemen en elkaar bevragen is nodig om te komen tot ontwikkeling, vooruitgang en scherpere plannen. Alleen dan kun je toewerken naar een uitkomst die hopelijk een brug slaat tussen individuele belangen en gemeenschappelijke meerwaarde. Conflicterende belangen kunnen echter ook zorgen voor een regelrechte patstelling in een gebied of persoonlijke relaties tussen buurtgenoten ernstig onder druk zetten. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Werk stap voor stap om het vertrouwen te winnen. Ga niet té snel met elkaar in gesprek over concrete individuele initiatieven of plannen. Dan loop je namelijk het risico dat mensen uit de gemeenschap de kaarten op de borst houden. Het is voor alle betrokkenen een nieuwe manier van werken wat in het begin wennen is. Luister eerst naar het verhaal van elk huishouden of iedere ondernemer, door bijvoorbeeld een keukentafelgesprek te voeren. Dit bevordert het onderlinge vertrouwen. Vervolgens ga je in groter verband aan de slag met wat belangrijk is voor de nabije toekomst van het gebied. Als dit gezamenlijke beeld er is, ontstaat er meer ruimte om met concrete initiatieven aan de slag te gaan. Dit is een organisch proces, waarbij je steeds één of twee stappen vooruit kunt kijken, maar niet vanaf de start de stappen kunt formuleren.
Voordat je op inhoud het gesprek aangaat, moet je je bewust zijn van de emoties die spelen, mogelijk ook vanuit het verleden. Er zijn mogelijk vooroordelen en aannames over andere stakeholders op basis van eerdere ervaringen die het vertrouwen in elkaar en transparantie naar elkaar toe in de weg staan. Emotie en weerstand worden versterkt als belanghebbenden het gevoel hebben, niet gehoord en gezien te worden en geen invloed meer te kunnen hebben omdat er al vastomlijnde plannen liggen. Dit blokkeert het proces naar een open gesprek over mogelijke oplossingen. Behoud flexibiliteit in de plannen en het proces om recht te blijven doen aan belangen en gevoeligheden van anderen, ook als die zich pas later in een proces voordoen.