In de pilot 'Vitaal Buitengebied" is veel ervaring opgedaan met het organiseren van bewonersbijeenkomsten waar verschillende partijen uit een gebied samenkomen, zoals inwoners en ondernemers. We delen met jou de tips voor het organiseren van inwonersbijeenkomsten op basis van de ervaringen uit Zundert.
Zorg dat je vooraf goed nadenkt wat het doel van de bijeenkomst is (kennismaken, informeren, inventariseren, verdiepen, keuzes maken, et cetera) en voor welke doelgroep je het organiseert. Op basis daarvan bedenk je wie je moet uitnodigen en welke setting en werkvorm passend zijn. Maak altijd van te voren een opzet en draaiboek waarin je jezelf dwingt over deze zaken na te denken en ze uit te schrijven.
Ga niet (te diep) in op individuele initiatieven: een discussie op detailniveau voer je beter in een kleinere setting dan tijdens een bewonersbijeenkomst. Zeker bij conflicterende belangen. Fysiek heeft dan veelal de voorkeur wegens de mogelijkheden van locatiebezoek en persoonlijker en kleinschaliger contact.
Organiseer bijeenkomsten met enige regelmaat. Mensen willen graag op de hoogte zijn en blijven van ontwikkelingen. In elke fase van het traject heeft het toegevoegde waarde om bijeenkomsten te organiseren. Denk daarbij wel goed na over het doel (informeren, inventariseren, discussiëren, et cetera). Ook als er nog weinig (nieuws) te vertellen valt, kan een bewonersbijeenkomst veel waarde hebben. Juist als er nog veel onduidelijk is en open ligt, kunnen bewoners dus ‘vooraf’ inbreng geven waar je ‘naderhand’ profijt van hebt. Ben niet te voorzichtig door pas in een latere fase bewoners te betrekken, want dan krijgen ze mogelijk het gevoel dat alles al beklonken is en ze voor voldongen feiten staan. Dat kan weerstand en wantrouwen oproepen.
Als je met het draaiboek bezig bent en weet wat doel en doelgroep is, kies dan voor een werkvorm die je doel ondersteunt. Een werkvorm kan veel verschil maken in wat de bijeenkomst opbrengt, hoe interactief of ‘consumerend’ de deelnemers zijn en of iedereen zich gehoord en gezien voelt. Er is geen blauwdruk welke werkvorm in welke fase het meest geschikt is. Het is altijd maatwerk en afhankelijk van de context. Plekken waar je inspiratie kunt opdoen over werkvormen:
Als je een kaart of visuele schets laat zien, ben je dan van bewust dat visuele informatie sneller beklijft dan tekstuele. Vermeld daarom duidelijk wat de status van de kaart/plaat is. Dat kan variëren van een idee waarover je van gedachten wilt wisselen tot iets dat besloten is en gerealiseerd gaat worden.
Om veel verschillende betrokkenen te bereiken is het belangrijk verschillende kanalen in te zetten. Denk naast bijeenkomsten aan nieuwsbrieven, e-mail, schriftelijke brieven, Facebook en persoonlijk contact. Communicatie blijft constant een punt van aandacht en je zult hierin moeten blijven investeren.
In Zundert moesten er in de periodes van coronamaatregelen alternatieven gevonden worden voor fysieke ontmoeting. De lockdowns vielen juist in de fase waarin de gebiedsteams in opbouw waren en de eerste bewonersbijeenkomsten plaatsvonden. Dat had zijn nadelen, maar zeker ook voordelen. Ook in een corona-vrije toekomst kunnen online bijeenkomsten daarom een alternatief zijn voor fysieke bewonersavonden. Hieronder lees je meer over wanneer een online of juist een fysieke bijeenkomst wenselijk is.
Wanneer een online bijeenkomst?
Houd altijd rekening met digitale vaardigheid en het effect dat dit kan hebben op deelname en opkomst. Bied minder digitaal vaardige deelnemers ondersteuning of betrek ze op een andere manier (bijvoorbeeld met een huisbezoek).
Wanneer een fysieke 'live' bijeenkomst?