De pilot in vogelvlucht

Het begon allemaal bij de dorpsraden van Achtmaal, Wernhout en Klein Zundert die medio 2018 aansloegen op de alarmerende leegstandscijfers in het buitengebied van Zundert. Ze klopten aan bij de gemeente; actie was geboden. De drie betrokken overheden (gemeente, provincie en waterschap) zagen deze urgentie - het college in Zundert ging aan de slag met een bestuursopdracht Vrijkomende Agrarische bebouwing.

LEES VERDER 


Zundert vitaal houden

Ze wisten ook dat de agrarische leegstand niet op zichzelf stond. Er speelt veel in Zundert: klimaatverandering, natuurbehoud, vergrijzing, omschakelen naar duurzame energie en landbouw. Tegelijkertijd is Zundert een economisch belangrijk gebied voor West-Brabant. Hoe zorgen we ervoor dat Zundert een gezond en prettig gebied is om in te wonen en ondernemen, morgen en over
20 jaar?
Dat is niet zo eenvoudig en daar is iedereen in Zundert bij nodig. 

De pilot in vogelvlucht_390

Uitgangspunten  

De dorpsraden en de betrokken overheden gingen met elkaar in gesprek en concludeerden:

  • Alleen samen lukt het; in de geest van de Omgevingswet die binnenkort in werking treedt.
  • Met ruimte om te leren; de oplossingen voor de (verander)opgaven die spelen in het buitengebied
    liggen niet kant en klaar op de plank. 
  • Integraal en niet sectoraal; blijven doen wat we deden levert enkel deeloplossingen op en biedt
    onvoldoende toekomst voor het Zundertse buitengebied. 
  • Vanuit een brede thematiek; economie, ecologie en welzijn hangen met elkaar samen.

 

Allereerste West-Brabantse pilot voor een vitaal buitengebied

Op 2 september 2018, vlak voordat het Zundertse bloemencorso van start ging, hebben de gemeente Zundert, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en de dorpsraden van Achtmaal, Wernhout en Klein Zundert de handen ineengeslagen om de allereerste West-Brabantse pilot voor een vitaal buitengebied te gaan starten. Dit legden zij vast in een intentieovereenkomst.

 

De pilot in vogelvlucht_391


De doelen van de pilot

De gemeenschap in beweging

Bewoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke partners en overheden gaan met elkaar aan de slag. Samen zoeken we concrete kansen en pakken die op.

Een gezamenlijk nieuw perspectief voor het buitengebied

Samen met de gemeenschap goed nadenken over wat er nodig is om een vitaal buitengebied te krijgen, hebben en houden. Dit levert de bouwstenen op voor toekomstig beleid zoals de Omgevingsvisie en het waterbeheerprogramma.



 
 
Leren over nieuwe manieren van samenwerken

In een lerende aanpak ontdekken hoe we nieuwe manieren van samenwerking tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheden kunnen vormgeven.  


Belofte: één faciliterende overheid

Bij de start van de pilot werd een belangrijke belofte gedaan: de samenleving is aan zet en heeft te maken met één faciliterende overheid. Dit was voor zowel de drie betrokken overheden als de spelers in gemeenschap echt anders dan anders. De volgende uitgangspunten voor het nieuwe samenspel tussen overheden en de gemeenschap werden geformuleerd:

  • Energie uit de omgeving is leidend; inwoners en organisaties uit het gebied spelen de hoofdrol. De drie overheden zoeken manieren om zoveel als mogelijk de regie bij de gemeenschap te laten.
  • Gezocht wordt naar gebiedsgerichte oplossingen; oplossingen die aansluiten bij de kracht, de behoeften, de kennis, de energie en de initiatieven die in het gebied (latent) aanwezig is. Dit is cruciaal om de veranderingen die nodig zijn in gang te zetten. Alle informatie en ervaringen die door het veld worden ingebracht vormen bouwstenen voor toekomstig beleid.
  • Voldoende aandacht voor experimenteren en leren om erachter te komen wat wel en niet werkt; er is namelijk geen blauwdruk voor het nieuwe pad, dat ontdekken we al doende in de pilot.  
  • De drie overheden (provincie, gemeente en waterschap) oefenen actief met het werken als één overheid vanuit de geest van de Omgevingswet. Korte lijnen, vroegtijdige afstemming, als één overheid opereren richting de samenleving en inzetten op het mogelijk maken van initiatieven met meerwaarde voor het bredere Zundertse buitengebied, ook als zij daarvoor ‘ruimte in de regels’
    moeten zoeken.

 

 Meer weten over de organisatie van de pilot? Klik hier om door te gaan naar de factsheet Organiastie van de pilot


De infographic Vitaal Buitengebied Zundert

De belangrijke mijlpalen, processtappen, resultaten en ervaringen uit de pilot zijn kort en visueel samengevat in de volgende infographic. Deze is tevens te downloaden en printbaar op posterformaat.

 

 

De pilot in vogelvlucht_392

Meer weten?

In de pilot "Vitaal Buitengebied" is een droom - als stip aan de horizon voor heel Zundert - en een werkwijze ontwikkeld door de gemeenschap en de overheden om samen meer te betekenen voor het Zundert dat hen voor ogen staat. Hierover lees je meer:


De pilot in vogelvlucht

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...