Hoewel er dikwijls een grote urgentie voor verandering gevoeld wordt, komt daarmee gebiedsgericht samenwerken niet vanzelf van de grond. Je leert in deze factsheet hoe je gebiedsgericht werken goed opgestart. Vervolgens kun je aan de slag met bepalen van deelgebieden en het samenstellen van gebiedsteams. We delen hoe dit in Zundert is aangepakt.
LEES VERDER
Om betrokkenen in een gebied mee te krijgen in een nieuwe manier van werken is een stevig gedeelde urgentie nodig. De overheid, de gemeenschap en ondernemers moeten voelen dat de oude manier van werken onvoldoende resultaat oplevert, dat er iets anders nodig is en vooral ook dat iedereen de ander nodig heeft. Urgentie ontstaat op verschillende manieren, zie de urgentie in Zundert hiernaast beschreven.Wat in ieder geval belangrijk is, is dat er zowel bestuurlijk wil en commitment is als bottom-up energie vanuit de samenleving. Zowel de overheid als de gemeenschap is bereidt om op gelijkwaardig niveau het proces in te stappen.
Als je je verdiept hebt in het gebied en er tekent zich een startende groep af die samen bereid en enthousiast is om het gebiedsproces aan te zwengelen, dan is het belangrijk om breed het gesprek aan te gaan met de lokale gemeenschap. Dit is belangrijk, omdat:
Gedurende het hele gebiedsproces moet je het gesprek blijven organiseren, zodat de gemeenschap zich betrokken en gehoord blijft voelen.
Je begint met elkaar aan een nieuwe samenwerking en begeeft je op onbekende paden. Dit geeft onzekerheid en verwachtingen bij betrokkenen over ‘hoe gaan we dit doen’ en ‘wat wordt mijn rol’ en ‘wat is eigenlijk (on)mogelijk’. Juist dan is helder verwachtingsmanagement belangrijk. Een aantal tips hiervoor:
Om het gebiedsgericht werken in gang te zetten, is een gedreven en enthousiaste groep betrokkenen nodig. Zij brengen energie, het netwerk en kwaliteiten met zich mee. Deze mensen maken het verschil in het hele proces! De juiste mensen aan tafel krijgen is een onmisbare stap om als overheid succesvol gebiedsgericht te gaan werken. Het is niet altijd meteen duidelijk wie de juiste personen zijn. Je kunt hier zicht op krijgen door:
Vraag je bijvoorbeeld af:
Op die manier krijg je ook zicht op de formele én informele netwerken en wie je echt aan tafel moet hebben om in het gebied met belangrijke (verander)vraagstukken aan de slag te gaan.
Elk deelgebied is uniek en heeft een eigen aanpak en tempo nodig. Wanneer betrokkenen in een gebied samen kleinere deelgebieden benoemen kunnen zij beter inspelen op de vraagstukken per gebied. De begrenzing van het gebied ontstaat veelal logisch doordat er sprake is van typische ruimtelijk en cultuur-historische kenmerken van dat gebied. Het is belangrijk om oog te hebben voor de balans tussen:
Met de juiste schaalgrootte van de gebieden is het én mogelijk om vraagstukken in het gebied effectief aan te pakken én eigenaarschap bij betrokken partijen in het gebied te creëren.
In de pilot "Vitaal Buitengebied" is per gebied een gebiedsteam samengesteld. De gebiedsteams onderhouden het contact met de brede samenleving, gaan aan de slag met het opstellen van een gebiedsvisie en werken aan de initiatieven die in het deelgebied ontwikkeld worden. Bij het samenstellen van een gebiedsteam is het belangrijk te letten op:
Elk team wijst een gebiedsregisseur aan, die het werk in het gebied coördineert. Lees meer over de rol van gebiedsregisseur en de tips die zij meegeven op basis van hun ervaringen in de factsheet De gebiedsregisseur: onmisbare schakel