De kracht van
gebiedsgericht werken

Om tot oplossingen te komen voor de grote uitdagingen waar het buitengebied voor staat, werkt het niet om, zoals in het verleden werd gedaan, enkel vanuit de losse kavels en beleidsdomeien te kijken. Door meer gebiedsgericht te kijken en te werken, met ruimte om fysieke en sociale oplossingen, beleid en middelen te verbinden, ontstaat meer en langdurigere positieve impact op het wonen, werken en recreëren in het bredere gebied.

LEES VERDER 


Gebiedsgericht werken is een maatwerkaanpak

Gebiedsgericht werken is een maatwerkaanpak gericht om de diverse vraagstukken in het gebied gezamenlijk van onderaf, dus met lokale inwoners en ondernemers, aan te pakken. Verschillende maatschappelijke opgaven die in een gebied spelen worden gebundeld en gezamenlijk aangevlogen. Samenwerking tussen de overheid, inwoners, ondernemers en andere maatschappelijke partijen is essentieel. Dit betekent onder andere dat:

  • Onmisbare kennis en kunde uit het gebied (van inwoners en ondernemers) wordt benut.
  • Dat er ruimte in wet- en regelgeving en (ambtelijke) procedures gezocht wordt wanneer deze een belangrijk resultaat voor het gebied in de weg staan.

 

Gebiedsgericht wint aan belang

Het gebiedsgericht werken is de laatste jaren, zowel in landelijk als stedelijk gebied, aan een opmars bezig. Gemeenten zien steeds vaker de relatie tussen fysieke en sociale vraagstukken en het belang van plaatsgebondenheid van beleid (wat in het ene gebied werkt, werkt niet in het andere gebied). Tot slot lossen taaie en urgente transitievraagstukken zich niet op zonder de drijvende kracht van inwoners en hun initiatieven.



  "De provincie Noord-Brabant heeft de Groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA) Zundert aangewezen als één van de zeventien Brabantse gebieden. In die gebieden kijkt de provincie niet alleen in de natuurgebieden en de directe omgeving, maar juist ook in het wijdere beïnvloedingsgebied eromheen, waar veel agragische ondernemers zitten. Hier liggen kansen voor win-win oplossingen die in de komende decennia het verschil kunnen maken op het dubbeldoel natuurherstel én duurzaam perspectief voor de Brabantse landbouw. De GGA werkt aan een gefaseerde aanpak voor het gebiedsgericht werken. Zundert liep daar met de pilot "Vitaal Buitengebied" op vooruit."

 

Meer informatie: www.ggagroenblauw.nl




  "Gemeente Zundert werkt programmatisch en opgavegericht. Dat betekent datde gemeente zich flexibel rondom de opgaves in het gebied organiseert. Deze manier van werken sluit erg goed aan op de werkwijze van de pilot. Daar komt bij dat Zundert een netwerkgemeente is en op zoek gaat naar samenwerkingen waarin samen met partijen gewerkt wordt aan strategisceh doelen. De werkwijze van Zundert Floreert is hiervan een voorbeeld geworden dat we binnen en buiten de organisatie met trots uitdragen."


Argumenten voor gebiedsgericht werken

  • Om landelijke of lokale beleidsdoelen te behalen is een vertaalslag naar een gebied erg belangrijk. Alleen dan kan goed aangesloten worden bij wat er in een gebied nodig is en werkt. 
  • Een goede gebiedsgerichte aanpak verbindt systeem- en leefwereld, bottom-up en top-down, en alle complexiteit daar tussenin. Wanneer de overheid meer aansluit bij de leefwereld van inwoners en ondernemers als een samenhangend geheel (in plaats vanuit de eigen beleidskokers), ontstaat meer vruchtbare grond voor samenwerking. Inwoners en ondernemers die leven in het gebied denken namelijk niet vanuit beleidsdomeinen.
  • Gebiedsgericht werken geeft ruimte aan de lokale gemeenschap om een bijdrage te leveren aan de beleidsdoelen. Daarmee vergroot deze manier van werken het eigenaarschap van inwoners en ondernemers om een bijdrage te leveren aan verbeteringen in het gebied. Mensen identificeren zich namelijk met hun eigen leefgebied en dit motiveert hen om breder te kijken dan de eigen woning of het eigen perceel. Dit is noodzakelijk om gebieden vitaal te houden.

Factsheet Gebiedsgericht samenwerken_339

Tips vanuit de praktijk Zundert voor gebiedsgericht werken

 

  • De plaatselijke bewoners, ondernemers en organisaties en hun ervaringskennis zijn onmisbaar. Zij moeten dus een belangrijke rol en invloed hebben in het hele gebiedsproces en -organisatie. En dus niet alleen in het begin of aan het eind.

  • Een lange adem; een gebiedsproces duurt langer dan één bestuursperiode. Voor continuïteit qua beleid en partnersamenwerking is bestuurlijk lef nodig en goede ambtelijke voorbereiding om te zorgen dat het gebiedsproces niet stokt met een nieuw bestuur, maar liefst een extra impuls krijgt.

  • Mogelijk maken is een sleutelwoord. Het gaat onder andere over het mogelijk maken van samenwerken over beleidsgrenzen heen en over het lef hebben om creatief ruimte te zoeken als de regels niet mee lijken te werken in het belang van resultaat voor het gebied.

  • Gebiedsgericht werken is mensenwerk. Instituties, regels en organisatieverbanden zijn slechts een hulpmiddel; het gaat om ambtenaren, ondernemers en bewoners die een extra stap willen zetten om het beste resultaat voor het gebied te bereiken.


Factsheet de kracht van gebiedsgericht samenwerken

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...