De meerwaarde
van een gebiedsvisie

Door het opstellen van een gebiedsvisie bepalen alle partijen samen wat er speelt in het gebied en wat de ontwikkelrichting is voor het gebied op korte en langere termijn. Met dit gezamenlijke toekomstbeeld in de hand wordt het makkelijker om ruimte te bieden aan initiatieven die bijdragen aan dit toekomstbeeld. Wat precies de meerwaarde is van een gebiedsvisie en hoe je een gebiedsvisie ontwikkelt, lees je in de factsheet 'De meerwaarde van een gebiedsvisie'.

LEES VERDER 


Wat?

Een gebiedsvisie is een toekomstbeeld opgesteld door partijen uit het deelgebied

 

In een gebiedsvisie beschrijven alle partijen uit een deelgebied welk toekomstbeeld zij hebben voor het gebied. Van welke kansen, bedreigingen, sterktes en zwaktes is sprake, welke belangrijke waarden van het gebied willen zij beschermen? In de gebiedsvisie is er aandacht voor concrete zaken die in het gebied spelen waar bewoners en ondernemers nu last van hebben en dromen over het gebied in de toekomst. Iedereen die woont of werkt of een ander belang heeft in een gebied mag erover meepraten. Op basis van de gebiedsvisie kunnen initatieven mogelijk gemaakt worden die niet binnen wet- en regelgeving passen, maar wel bijdragen aan de het gewenste toekomstbeeld van het gebied. 

 

 

 

 In de pilot "Vitaal Buitengebied" hebben we ervaren dat belangen voor iedereen anders kunnen zijn en dat het (daarom) loont om samen op zoek te gaan naar een gedeelde droom en visie op (de toekomst van) het gebied. In Zundert zijn de zeven gebiedsteams elk aan de slag gegaan met een gebiedsvisie voor hun gebied, waarbinnen de meer particuliere initiatieven en wensen vervolgens (al dan niet) een plek kregen in lijn met de gebiedsvisie.”

 

Waarom van meerwaarde?

Een gebiedsvisie is een basis voor de toekomst
van een gebied en legt regie bij de gemeenschap

 

Het opstellen van een gebiedsvisie is van meerwaarde, omdat:

  • Het eigenaarschap van de visie ligt bij de omgeving. Daardoor krijgt de gemeenschap meer regie over het gebied.
  • Door vanuit de leefwereld van bewoners en bedrijven te redeneren komt energie los, waardoor steeds meer mensen (en daarmee kennis) aanhaken. Het opstellen van een gebiedsvisie stimuleert het ontstaan van nieuwe initiatieven of geven meer vorm aan bestaande of latente initiatieven kregen meer vorm.
  • Door samen het proces in te stappen om tot een visie te komen, komen alle belangen op tafel en komt het gesprek op gang over of en hoe individuele initiatieven en belangen kunnen bijdragen aan het realiseren van het collectieve (toekomst)beeld voor het gebied. 
  • De betrokken overheden de collectieve doelen en kaders waar ze als overheden voor aan de lat staan bij elkaar brengen.
  • Omdat alle partijen een gezamenlijk toekomstbeeld bepalen, waarop ze kunnen teruggrijpen wanneer belangen op een bepaald punt tegenstrijdig lijken.
  • Op basis van de gebiedsvisie initiatieven die bijdragen aan het gebied mogelijk gemaakt kunnen worden die eigenlijk niet binnen wet- en regelgeving passen.

Zo werkt het!

Een gebiedsvisie wordt participatief opgesteld

 

Zo word het opstellen van een gebiedsvisie een succes: 

  1. Per gebied wordt een werkteam samengesteld uit mensen die gemotiveerd zijn om werk te maken van het opstellen van een gebiedsvisie. Het team bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit de dorpsraden en (bedrijfs-) verenigingen (zij leveren onder andere de gebiedsregisseur) en de drie overheden (zij leveren de gebiedsadviseur en experts op verschillende vakgebieden). Gezamenlijk bepalen de leden welke partijen/adviseurs in het team vertegenwoordigd moeten zijn.
  2. De gebiedsadviseur schakelt met de drie overheden over onder andere relevante doelen en kader, aanpak, capaciteit, voortgang, middelen. Opgave van de gebiedsadviseur is het beleid tussen de overheden af te stemmen en te vertalen naar één gezamenlijke visie. De gebiedsadviseur zorgt ervoor dat de visie vanuit overheden toepasbaar is voor de werkteams (en dus ook de mensen uit de gemeenschap).
  3. Het is belangrijk dat naast de partijen uit het gebied ook de overheden de benodigde inzet leveren en hun huiswerk goed doen.
  4. Zorg voor een aantal visionairen in het werkteam.
  5. De werkteams maken een eigen plan van aanpak, waarin doelen, termijnen en de manier van werken wordt beschreven. 
  6. Schakel professionele expertise in voor het omzetten van de gebiedsvisie naar ruimtelijke kaarten.
  7. Bied ruimte aan het laten groeien van de groep betrokken bewoners, ondernemers en initiatiefnemers bij het opstellen van de gebiedsvisie.
  8. Geef status aan de gebiedsvisie, bijvoorbeeld door deze onderdeel te maken van de Omgevingsvisie, zoals in gemeente Zundert is gebeurd. 

“In Zundert zijn zeven gebiedsteams aan de slag gegaan met het opstellen van een eigen gebiedsvisie. Ieder team had de ruimte om op eigen tempo en wijze, passend bij het gebied, tot de visie te komen. Tussentijds werden lessen en tips tussen de gebieden onderling uitgewisseld in de zogeheten regiegroep. In elk gebied kwamen bepaalde stappen aan bod:

Keukentafelgesprekken

Inventarisatie van (latente) initiatieven

Gebiedsbijeenkomsten om grip te krijgen op wat er leeft en speelt, welke thema’s in visie een plek moeten krijgen en het ontwikkelen van initiatieven.

 

Tot slot heeft ieder gebied de visie vertaalt naar kaartmateriaal dat opgenomen wordt in Omgevingsvisie.”  


Factsheet de gebiedsvisie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...