| Reis het initiatief | Zundert Floreert
In de pilot "Vitaal Buitengebied" ontdekten de samenwerkende partners dat vigerende regels en het reguliere (ruimtelijke) proces niet altijd voldoende uitkomst boden om prachtige initiatieven met meerwaarde voor het gebied tot wasdom te laten komen. Terwijl Zundert dit soort plannen keihard nodig heeft om vitaal te blijven. Daarom was een andere vernieuwende aanpak nodig: Zundert Floreert.
LEES VERDER
In de pilot "Vitaal Buitengebied" was de insteek om plannen die inzetten op win-win oplossingen toch mogelijk te maken. Op zoek te gaan en te oefenen met wat voor proces, (maatwerk)ondersteuning en samenwerking tussen initiatiefnemers, overheden en omgeving daarvoor nodig is. De samenwerkende partners spraken van ‘beter dan de regels’. Centraal staat niet enkel het oplossen van een probleem van een individuele ondernemer, maar juist hoe je tegelijkertijd het gebied vooruit helpt. Zundert Floreert is een nieuwe manier van werken om initiatieven die van meerwaarde zijn voor een breder gebied dan het eigen perceel van een individuele ondernemer of bewoner die zonder afwijkend proces niet ontwikkeld kunnen worden
Een voorbeeld van een 'Zundert Floreert-initiatieven': een agrariër kan uitbreiden en op die manier zijn bedrijf economisch vitaal houden en draagt tegelijkertijd bij aan natuurherstel, leefbaarheid en klimaatbestendigheid. Dat doet hij door een grote wadi (infiltratievoorziening) aan te leggen met een openbaar wandelpad en nieuwe natuur eromheen. Bovendien wordt het nu voor zijn zoon met zijn jonge gezin aantrekkelijk om het bedrijf over te nemen. Het gezin brengt leven en reuring in de brouwerij en gaat vergrijzing en het wegtrekken van voorzieningen uit het dorp tegen. Door deze meerwaarde compenseert de agrariër voor bepaalde kosten die hij aan de gemeente moet betalen en voor negatieve effecten van de uitbreiding (onder andere een groter aantal vierkante meters bedrijfsoppervlakte).
Inmiddels is de pilot afgerond en heet de nieuwe manier van werken Zundert Floreert. Zundert Floreert valt uiteen in:
Tegen het eind van de pilot hebben de samenwerkende partijen bewust een periode genomen om de overgang naar regulier werken te organiseren om zo een pilot paradox te voorkomen (lees in deze factsheet over de pilot paradox). De inzet was om de werkende onderdelen uit de pilot een plek te geven in het (nieuwe) normale werken ‘Zundert Floreert’. Of in andere woorden: Wat moet er - op basis van het geleerde in de pilot – georganiseerd, vastgelegd en gedaan worden om ook na de pilot vanuit een meerwaarde benadering aan een vitaler buitengebied te blijven werken?
Organiseer een ‘tussenruimte’ als neutrale ontmoetingsplek waar dilemma’s, vraagstukken en opgaven worden besproken. Het idee erachter is dat het helpt als samenwerkende partijen op gezette tijden en volgens een afgesproken wijze hun formele (hiërarchische) pet en daarmee ook de procedures en ‘mores’ van de eigen organisatie even afzetten met de intentie om samen resultaat te bereiken voor het gebied. Want de routines van de thuisorganisaties sluiten vaak niet logisch op elkaar aan en daarmee vertroebelt direct het zicht op wat de opgave/initiatief nodig heeft. Dit kun je organiseren door:
Om te weten of en wanneer iets meerwaarde oplevert voor een bepaald gebied, moet duidelijk zijn welke waarden voor dat betreffende gebied belangrijk zijn om het gebied (in de toekomst) vitaal te maken of houden. In Zundert is in zeven deelgebieden gewerkt aan een unieke gebiedsvisie die afgestemd is op de uitdagingen en opgaven die in dat gebied spelen (lees hier de gebiedsvisies van Zundert). Daarnaast is voor heel Zundert de droom ‘Zundert Floreert’ ontstaan vanuit gemeenschap en samenwerkende organisaties (zie kader hieronder). Samen met de omgevingsvisie geeft dit kader en houvast om voor elk initiatief te bekijken of en hoe de meerwaarde van de Zundert Floreert werkwijze mogelijk is. En om uit te leggen waarom het ene initiatief een (net) andere procedure doorloopt dan het andere.
Een samenwerking tussen partijen is er niet ineens. Het ontwikkelt en groeit door de loop van de tijd. In de pilot "Vitaal Buitengebied" is geleerd dat het belangrijk is voor het bestendigen van de samenwerking om op gezette tijden te terug te kijken, vooruit te blikken én te vieren wat er bereikt is. In Zundert startte de samenwerking met de ondertekening van een intentieverklaring tijdens het bloemencorso van 2018. Die samenwerking is in 2022 bestendigt met een samenwerkingsconvenant tijdens de viering van de samenwerking. Hierin is nog eens benadrukt waarom er samengewerkt wordt, maar ook op hoe dit de komende periode - als de pilot stopt en overgaat in de nieuwe manier van werken Zundert Floreert – verder gaat en wat hiervoor georganiseerd wordt. Daarnaast is de droom Zundert Floreert vastgelegd en is afgesproken om jaarlijks de samenwerking tegen het licht te houden en het resultaat ervan te vieren! Hier vind je het samenwerkingsconvenant.
Om Zundert Floreert-initiatieven tot wasdom en uitvoering te laten komen, is er vaak maatwerk nodig. Dat maatwerk zit onder andere
Voor de energie en het vertrouwen van initiatiefnemers is het heel belangrijk dat ook zij op bepaalde ijkpunten, termijnen, processtappen en kaders kunnen varen en terugvallen. Organiseer daarom een apart en passend (ruimtelijk) proces voor meerwaarde-initiatieven. In Zundert kreeg dit vorm in een extra route als plus op de reguliere ruimtelijke procedures en besluitvorming. De start van het proces loopt gelijk, maar de meerwaarde-initiatieven nemen een ‘vent-weg’ en voegen dan later weer in op het reguliere proces. Door dit Zundert Floreert-pad worden meerwaarde-initiatieven gestimuleerd, beter herkend, en op zo’n wijze ondersteunt dat hun levensvatbaarheid toeneemt. In de factsheet ‘Ik heb een initiatief: is Zundert Floreert iets voor mij’ lees je meer over dit proces.
In de werkwijze Zundert Floreert speelt de gebiedsadviseur en belangrijke rol (lees hier meer over de gebiedsadviseur). Hoe je deze rol ook noemt, het gaat erom dat er iemand vrijgemaakt wordt – in Zundert is dat iemand van de gemeente - die:
Deze persoon ademt de Zundert Floreert werkwijze en herkent en helpt meerwaarde-initiatieven (in de dop of al verder gevorderd). Dat doet hij door hen te informeren over de te nemen (formele) stappen en door mee te denken en waar nodig te faciliteren (niet overnemen, maar wel schakelen en op weg helpen).
Meer weten?
Wil je meer weten over de tussenruimte? Lees dan de publicatie van Cees Anton de Vries. Hier vind je meer informatie over de werkwijze van Zundert Floreert. Ben je initiatiefnemer en wil je weten wat Zundert Floreert voor jou kan betekenen? Gan dan naar deze factsheet 'Is Zundert Floreert iets voor mij?".